Κατηγορίες
Κείμενα Κείμενα Αντιφασιστικής Συνέλευσης Πειραιά

Για τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις στην πλατεία Ιπποδαμείας

προκήρυξη της αντιφασιστικής συνέλευσης πειραιά που μοιράστηκε στον ΗΣΑΠ Πειραιά την Τετάρτη 6/12. Έπεται συνέχεια…

ΟΠΟΙΟ ΧΕΡΙ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΒΕΤΑΙ!

Το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου δύο μετανάστες δέχθηκαν επίθεση από ομάδα φασιστών στην αγορά του Πειραιά (πλατεία Ιπποδαμείας). Αρχικά, 2 άτομα επιτέθηκαν σε αφρικανό μικροπωλητή και στη συνέχεια 5 άτομα επιτέθηκαν στον πακιστανό Ιμάμη Σαγιέντ Γκουλάμ Καμπάρ, χτυπώντας τον με σιδερογροθιές. Δύο ημέρες μετά οι τοίχοι της περιοχής γέμισαν με υπογραφές της χρυσής αυγής, ενώ 5 ημέρες αργότερα την «ευθύνη» για την επίθεση στον πακιστανό Ιμάμη του τζαμιού Πειραιά ανέλαβε η «οργάνωση» « Κρυπτεία» με τηλεφώνημα στο i-efimerida .

Σε μια περίοδο όπου η Χ.Α βρίσκεται αντιμέτωπη με την δικαιοσύνη του κράτους, με αποκαλύψεις σχετικά με την δράση της που «καίνε» πολλά απ’ τα μέλη και την ηγεσία της να έρχονται διαρκώς στην επιφάνεια αυξάνοντας την πίεση, εμφανίζονται διάφορα άλλα ναζιστικά μορφώματα να αναλάβουν την συνέχεια του παρακρατικού της έργου. Μορφώματα τα οποία δεν αποτελούν παρά οργανικά παρακλάδια της κεντρικής οργάνωσης κι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα θρασύδειλα χτυπήματα τους προκειμένου να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας και της κοινής γνώμης από την Χ.Α.

Οι συγκεκριμένες επιθέσεις στην αγορά του Πειραιά, όπως και τα περισσότερα χτυπήματα εναντίον μεταναστών, δεν ήταν τυχαία. Έχει ενδιαφέρον ότι 8 ημέρες πριν τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά, με την παρουσία εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ, του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Μανεσιώτη, του γραμματέα εμπορίου και προστασίας καταναλωτή Παπαδεράκη κι άλλων φορέων, με θέμα την ανάπτυξη σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του παραεμπορίου το οποίο δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στους νόμιμους μικροεπιχειρηματίες, τα προϊόντα που διακινούνται απειλούν την δημόσια υγεία ενώ ειδικά στην υπαίθρια αγορά (πλατεία Ιπποδαμείας)  το φαινόμενο έχει πάρει «ανεξέλεγκτες» διαστάσεις σύμφωνα με τα λεγόμενα τους.

Όποιος δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου και κριτική ικανότητα εθνικιστικού βλίτου μπορεί να αντιληφθεί ότι ο δημόσιος λόγος ενάντια στο παραεμπόριο αποτελούσε κι αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων και εδραίωσης ρατσιστικών-εθνικιστικών ενστίκτων στις περιοχές όπου αυτός προωθήθηκε. Οι μικροπωλητές, ένα επάγγελμα το οποίο κατά κύριο λόγο ασκούν μετανάστες ως τελευταίο καταφύγιο απ’ την φτώχεια και την εγκληματικότητα στην οποία τους ωθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και η αδυναμία εύρεσης εργασίας με αξιοπρεπείς όρους, αποτελούν το εύκολο θύμα στον ανταγωνισμό των αφεντικών. Ξεκινώντας απ’ το «παρεμπόριο stop» και τα κυνηγητά εναντίον αφρικανών μικροπωλητών από «αγανακτισμένους» πατριώτες στην Ερμού το 2009-10, φτάνοντας στα μαζικά πογκρόμ εναντίον μεταναστών που οργάνωνε η Χ.Α σε υπαίθριες αγορές κι ευρύτερα στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (Άγιος Παντελεήμονας) καλυπτόμενη απ’ τις διαβόητες «επιτροπές κατοίκων» την περίοδο 2010-13, δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι οι φασίστες αποτελούν τον βραχίονα του κράτους ο οποίος παράλληλα με τις κρατικές επιχειρήσεις «σκούπας» (Ξένιος Δίας) και σε συνεννόηση με τις «ανάγκες» των κατά τόπων εμπόρων/μαγαζατόρων/μαφιόζων αναλαμβάνει να «καθαρίζει» περιοχές από τα «περιθωριακά» στοιχεία (μετανάστες εργάτες) ασκώντας βία και τρομοκρατία, φυσικά με το αζημίωτο.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια συνθήκη εκτεταμένης ανάπλασης της πόλης του Πειραιά με τα έργα του Μετρό και του Τραμ να προχωρούν παράλληλα με την αναδιαμόρφωση δρόμων, πεζοδρομίων καθώς και τον επανακαθορισμό της αξίας των ακινήτων ολόκληρων περιοχών. Η διαδικασία αυτή έχει ως βασικό στόχο η περιοχή να μετατραπεί σε πόλο έλξης για το καταναλωτικό κοινό ολόκληρης της Αθήνας και σιγά σιγά οι δρόμοι και οι γειτονιές σε αποστειρωμένα πεδία μετακίνησης εμπορευμάτων, χαρούμενων και πειθαρχημένων καταναλωτών. Σε αυτή τη συνθήκη βέβαια, ο ανταγωνισμός για την αύξηση του τζίρου ή την διατήρηση των επιχειρηματικών κερδών μεταξύ των αφεντικών της περιοχής κορυφώνεται με τους υπαίθριους μικρεμπόρους ή μικρομαγαζάτορες να κατρακυλούν στον βόθρο του κοινωνικού κανιβαλισμού.

Η περιοχή της αγοράς στους δρόμους γύρω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ Πειραιά, είναι μια απ’ τις λίγες που παραμένουν αναλλοίωτες από αυτές τις αλλαγές. Είναι μια απ’ τις λίγες περιοχές όπου οι μετανάστες έχουν την δυνατότητα να υπάρχουν στην δημόσια σφαίρα, πράγμα που ενοχλεί κράτος κι αφεντικά με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις χαμηλής έντασης που πραγματοποιεί η αστυνομία συλλαμβάνοντας μικροπωλητές να αυξάνονται τον τελευταίο καιρό.

Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε παρά να στεκόμαστε εχθρικά απέναντι σε όλα αυτά. Απέναντι στον τρόπο με τον οποίο οι μνήμες μας από τους δρόμους και τις γειτονιές που έχουμε μεγαλώσει καταπατήθηκαν βίαια απ’ τις πολεοδομικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στον βωμό του κέρδους των αφεντικών, στην μετατροπή των γειτονιών μας σε αποστειρωμένα πεδία ομοιογενούς κατανάλωσης και διασκέδασης, στην αντικατάσταση του πολιτικού-κοινωνικού λόγου με αφίσες και συνθήματα στους τοίχους από διαφημιστικές πινακίδες οι οποίες θεωρούνται «καλαίσθητες». Τέλος στεκόμαστε εχθρικά απέναντι στους φασίστες, τα διαχρονικά τσιράκια των αφεντικών που ψάχνουν πάντα ευκαιρία να φανούν χρήσιμοι στα σχέδια τους καθώς και τους μικροαστούς ρατσιστές οι οποίοι με την σιωπηρή συνενοχή ή την αδιαφορία τους, συμβάλλουν στην εμφάνιση νεοναζιστικών φαινομένων στην περιοχή.

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ!

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΕΡΓΑΤΗ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ